🌱İlk kez firik pilavını tadan bir çok kisiden aldığımız tepki şuydu "bulgur pilavınız yanmış!"
🌱Bulgur dedikleri şeyin bulgur değil firik olduğunu ve yanık tadının onun kalitesi ile doğru orantılı olduğunu söyleyebilmek için önce firiğin ne olduğunu ve nasıl yapıldığını anlatmamız gerektiğini düşünüyoruz.
🌱Firik bulguru, buğdayın olgunlaştıktan sonra sararmaya başlamadan önce başaklarının yeşilken toplanarak ateşte tütsülenmesi yöntemi ile elde edilen bulgur türüdür.
🌱Son yıllarda Anadolu mutfağından şehir mutfaklarına doğru yol alan firik, artık talebi karşılamak için fabrikalarda makine sistemleri ile buğdayın nemi alınarak kurutulup elde edilmektedir.
🌱Bu şekilde üretilen firiğin lezzeti ve doğallığı geleneksel yönetmeler İle hazırlanan firikle kıyaslanamaz bile!
🌱O yüzden iyi firik, bulguru bizim icin yesil renkli ve is kokulu olandır.
🌱Mayıs ayında tarladaki buğday başaklarının taneleri olgunlaşır, sertleşir. Henüz tam kurumadığı için başak rengi yeşildir.
Bu dönemde buğday başakları köklerinden 10-15 santim üstünden kesilerek, desteler halinde toplanır. Sonra toprakta derin bir çukur açılır.
Başakları tutuşturmak için içine kuru otlar ve çalılar konulduktan sonra yeşil başaklar alta gelecek şekilde bu otların arasına yerleştirilir ve üzerine tekrar kuru çalılar ve otlar ile kaplanarak yakılır.
Buğday taneleri ateşin etkisi ile közlenerek kurutulur. Kuruması sağlanan başaklar ateşi söndükten sonra yakıldığı çukurdan alınır ve soğumaya bırakılır.
Ertesi gün serilen geniş bezler üzerinde desteler halinde dövülerek tanelerin başaklardan ayrılması sağlanır ve elekten geçirilerek temizlenir ve “firik” dediğimiz yanık bulgur çeşidi ortaya çıkar.
🌱Lezzetinin yanısıra B vitamini ve mineral açısından oldukça zengindir.
🌱Yüksek miktarda lif içeriyor ve sindirim sisteminin çalışmasını kolaylaştırıyor.
🌱İçeriğinde bulununan B1 Vitamini nedeniyle bebek ve çocukların gelişimi için çok önemlidir.
Aynı zamanda glisemik indeksi düşüktür, bu nedenle diyabet hastalının tüketmesi için uygundur.
🌱Yüksek demir oranına sahip olan firiğin lezzetini siz de öğrendiğinizde vazgeçemeyeceğinizden eminiz.