HAKKIMIZDA

Topraktan Tabağa Tarımsal Kalkınma Kooperatifi

Topraktan Tabağa Tarımsal Kalkınma Kooperatifi. 2018 yılında Mardin'de kuruldu. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün(FAO) desteği ile başlayan Halep sabunu üretme projesince üretilmiş 10.000 kalıp sabunun, pandemi döneminde kooperatif kadınlarına gelir olarak dönebilmesi için sosyal medya üzerinden satılmaya başlanmasıyla ortaya çıkan Şemim Sabunları markası ile kendini her gün geliştirerek, ürün çeşitliliğini arttırdı; aynı zamanda yerel bir ekonomi yaratmak için yollar açtı. 2020 yılında sosyo-ekonomik olarak dezavantajlı olan kadınların kendilerini gerçekleştirebilecekleri, dahası örnek bir model olarak gösterilebilecekleri bir platform haline geldi.
 

Yerel Kalkınma İçin Küçük Üreticiyi Destekliyoruz
 

Ne yediği hakkında bilgisi olmayan tüketicinin nitelikli ürüne ulaşmasını engelleyen konvansiyonel tarım yöntemlerinin küçük tarım üreticisini saf dışı bıraktığı günümüzde, biz “tarımın küçülmesi gerektiğini” savunarak yerel bir ekosistem yaratmaya çalışıyoruz.
 

Sürdürülebirlik İçin Küçük Çifçiyi Önemsiyoruz
 

Ailesinden öğrendiği çiftçiliği uygulayan, birkaç dönüm araziye sahip küçük tarım üreticisi etik değerlere yakışmayacak kadar cüzi fiyat teklifleriyle maliyetini karşılayamamakta ve pazarda kendine yer bulamamaktadır. Halbuki üreticisinden tüketicisine yerel, sürdürülebilir, kendi kendine yetebilen bir ekonomi kurmanın elzem olduğunu pandemi süreciyle tecrübe etmiş bulunmaktayız. Dolayısıyla bizim asli amacımız; bu üreticilerin ürünlerini hakkettikleri fiyatlar üzerinden satın alarak, insana ve doğaya yaraşır bir şekilde işledikten sonra tüketiciye nitelikli ürün sunabilmektir. Bu amaç için; kapımıza kadar gelen küçük tarım üreticisini, kadını, erkeği geri çevirmeyerek ürün skalamızı genişlettik.
 

Doğaya, Toprağa, Suya,ve İnsana Saygılı Üretimi Benimsiyoruz
 

Topraktan Tabağa markasına yakışacak nitelikteki ürünleri bünyemize katarak amacımıza doğru adım daha atmış olduk. Sadece Mardin içerisindeki değil; çevre illerdeki benzer durumdan mağdur edilmiş küçük tarım üreticilerinin de ürünlerine yer bulabildikleri bir marka olmak bizi çok mutlu ediyor. Ürünlerimiz arasında olan mercimek, nohut, Karacadağ pirinci, sumak ve bizim işlemlerimizden geçen salça, pul biber, kurutulmuş domates gibi ürünlerimizin hammaddesi bütün sebzeler bu üreticiler tarafından temin ediliyor.
 

Dezavantajlı Gruplar ve Mültecilerin Ekonomiye Katılmalarına Destek Veriyoruz
 

Bilindiği gibi, Mardin Türkiye’nin Suriye sınırındaki illerinden bir tanesi ve 100.000 üzeri kayıtlı Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapıyor. Bölge ekonomisindeki çatlaklar, Suriyeli mültecilerin de ekonomik aktivitelere dahil olmasıyla beraber oldukça derinleşti. Suriyeli mültecilerin ve dezavantajlı ev sahibi grupların işsizlik oranları zaten yüksekken; bu kimliklere sahip kadınlar kendilerini ekonomiden her zamankinden çok daha dışlanmış hissediyorlar. Amacımız bu insanların en iyi bildiği işi eğtimle ekonomiye döndürmek ve sürdürülebilir gelire sahip olmalarına destek vermek.
 

Kadın İstihdamı Önceliğimiz
 

Yaşam koşulları iyileştirilen her kadın ekonomik olarak özgürlüğe kavuştuğunda yaptığı işi sürdürülebilir hale getiriyor.Bu kadınlar önce ailesine, özellikle kız çocuklarına rolmodel oluyorlar.Kadın değişince aile değişiyor.Aile değişince toplum değişiyor.
 

 

MİSYONUMUZ
 

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü destekleriyle başlayan ``Sorgül; Ata Tohumu Projesi`` ve ``Halep Sabunları Üretme Projesi`` kapsamında yarattığımız markalar üzerinden (Semim Sabunları ve Topraktan Tabağa Kooperatifi) projelerin belirli fon kuruluşlarına ihtiyaç duymadan kendi kendine yeten ve örnek bir kooperatif modelinin kurulması. Dezavantajlı yerli kadınların ve Suriyeli mülteci kadınların ekonomik bağımsızlıkların ellerinde tutulabilmeleri için verilen eğitimlerle beraber sürdürülebilir bir gelire sahip olabilmeleri.
 

VİZYONUMUZ
 

Doğaya ve İnsana yaraşır bir biçimde ürettiğimiz ürünlerimizin sayısını arttırarak sürdürülebilir gıda hakkında farkındalık yaratmak ve sürdürülebilir gıdaya erişimi kolaylaştırmak. Ekonomi yoluyla birbirine benzer kültürleri olan Suriyeli mültecileri ve yerli ev sahibi grupları beraber destekleyerek toplumsal entegrasyona katkı sağlamak.

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR